onsdag 29. februar 2012

Trassalder?

Fra Kari Killén "barndommen varer i generasjoner" 2007, s. 154

"Trassalder er en betegnelse som verken hjelper barn eller foreldre. Det handler dessuten om noe annet enn trass. Det handler om barns behov for å utforske og mestre. Det handler om barn som utvikler seg i retning av selvstendighet og uavhengighet. Barn har en medfødt nysgjerrighet. De vil undersøke alt som er innen rekkevidde. De undersøke. Hvordan skulle de ellers lære om verden og livet? Det er frustrerende ikke å få lov til å utforske og derfor ikke mestre. Barns selvstendighetstrang må ses på som en gave, som Jesper Juul uttrykker det (Juul 2006). Men det tar tid å sette seg ned med et barn å la det utforske."

hmm, det er kanskje lettere sagt enn gjort det der.. Det er slitsomt å kjempe kamp etter kamp, ofte om helt uforståelige problemer. Men med dette avsnittets budskap i minne, må vi kanskje gå enda mer inn i oss selv om foreldre/voksenrollen, og ta den delen av ansvaret som vi faktisk har i samspill med et lite barn. Det er nemlig slik at et lite barn har aldri ansvar. Det er alltid vi, de voksne, som har ansvaret. Da må vi også ta ansvaret for å hjelpe barnet å takle de mange sterke følelsene som er knyttet til utvikle en helt egen personlighet.

Vær konsekvent, men åpen og fleksibel. Det er en liten person som vokser og utvikler seg, det finnes ingen enkel oppskrift. Men vi kan forberede oss bittelitt ved å lese om barns utvikling og andre artikler o.l rundt tema.

"Ta livet som det faller seg, ta livet som det faller seg og lev!" den vise bjørnen Baloo

Men ta ikke oppdragelsen som den faller seg. Hold deg oppdatert og husk ditt voksne ansvar, og VÆR DEG SELV. Barn merker uektehet på hele kroppen...

Vær spontan i samspillet med barnet, men ha en gjennomtenkt grunnholdning i bånn.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar